Patay Pál: Az életet már megjártam
2014. december 14. írta: magerhun

Patay Pál: Az életet már megjártam

Emlékezem, Magyarországra és a XX. Századra

  Dr. Patay Pál rangos, neves régész, muzeológus, híres harangkutató hamarosan megjelenő önéletrajzi művét ajánlom a kedves Olvasók figyelmébe. Ajánlom azoknak, akik elkötelezett hívei a történelemnek, a régészetnek, azoknak, akik Magyarország történelmét vagy a XX. századot vizsgálják, kutatják. Minden olvasni szerető embernek ajánlom a remekművet, amely egy száz éves ember szemüvegén keresztül mutatja be az elmúlt századot. Azt a sokszínű és eseményekben gazdag századot, amelyben generációk nőttek fel háborúk és békeidők viszontagságai közepette, amelyben Magyarországon a diktatúrák jöttek-mentek, mély sebet ejtve nemzetünkben, a magyar történelemben.

  A könyvborítón egy Arany János idézet köszönt bennünket, „Az életet már megjártam” címmel. Azt gondolom, hogy bátran elmondhatjuk, hogy Dr. Patay Pál korunk azon kevesek egyike, aki példamutató életével és kiemelkedő munkásságával olyan értéket közvetít, amely ritka, és ha fogalmazhatok így, „hiánycikk” a 21. században, Magyarországon. A könyv kiváló minőségű, kemény fedeles kötésű, tekintélyt parancsoló. Amikor elkezdtem olvasni, éreztem, hogy nem akármilyen könyvet tartok a kezemben. Komoly könyv egy komoly, tiszteletreméltó embertől.

patay_02.jpg

 A könyv bevezetőjét Dr. Patay Pál fia írta. Az előszó után következnek az első emlékek, a gyermekkor majd a diákévekről és a békeidők világáról olvashatunk. Egészen pontos kronológiai sorrendben kapunk betekintést közel száz év eseményeiről. Az első világháború végéről egy kisebb ízelítőt, míg a trianoni-évekről és a második világégésről közelibb képet alkothatunk. A vörös terrort, az 56-os forradalmat, a szocializmus építését és a rendszerváltást is megismerjük a szerző élményein keresztül.

 Kiváló szociológiai és antropológiai tanulmány is egyben az önéletrajz. Társadalmi, történelmi és egyéni korképek, különböző korszakok, sokszínű, és sokarcú élmények, események kötik le a figyelmét az olvasónak. A könyv gazdag a képekben, a hiteles fotókban. Őszinte vallomás, hiteles visszaemlékezés, a mű stílusát tekintve szellemes, ugyanakkor tudományos, precíz és autentikus. A hosszú évek alatt összegyűlt kéziratokból nem csak a családjával megosztott közös örökség lett, hanem egy olyan publikus kincs, amely által bárki, aki olvasni fogja, időutazóvá válhat.

 

 -magerhun-

A bejegyzés trackback címe:

https://mageron.blog.hu/api/trackback/id/tr716983035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása